Новата ключова дата за брекзит е 12 април. Евролидерите направиха нови предложения на Лондон, който до седмица трябва да реши приема или не споразумението.

Неофициално в Брюксел се коментира, че евролидерите са смекчили леко позицията си към Лондон. Само преди часове някои от тях настояваха отсрочката да е съвсем кратка, дори и британският парламент да приеме споразумението.  Точно заради това дебатите се проточиха до късно миналата нощ.

Ето и сценариите от тук нататък:

При първия британският парламент приема споразумението за раздяла. Тогава Обединеното кралство остава в Съюза до 22 май – деня преди началото на европейските избори.

Сценарий 2 е по-вероятният.  Британският парламент за трети път отхвърля споразумението. В този случай Обединеното кралство разполага със срок до 12 април, за да реши участва ли в евроизборите.
„Това, което днешното решение подчертава, е колко е важно Камарата на представителите да приеме споразумението за брекзит идната седмица, за да сложим край на несигурността и да напуснем гладко и подредено”, каза британският премиер Тереза Мей.

Снимка: EPA

„Британското правителство все още има избор: със сделка, без сделка, дълго отлагане или отмяна на Член 50. 12 април е ключова дата, до която трябва да стане ясно дали кралството ще участва в изборите за ЕП. Ако дотогава не са решили, възможността за дълго отлагане автоматично ще стане невъзможна”, подчерта председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Ако Великобритания реши да участва в изборите, може да разчита на нова, по-дълга отсрочка, вероятно до края на 2019 г. Ако реши да не участва, изходът е един – раздяла без сделка.

Най-големият кошмар за привържениците на брекзит е да участват в евроизбори 3 години следа като са гласували за раздяла. А най-големият кошмар за европейците е многократно отлагане, без да се приема споразумение.