Светият архиерейски събор на Сръбската православна църква избра за нов патриарх Загребско-люблянския митрополит Порфирий, предаде Танюг, цитирана от БТА. Порфирий е 46-ият патриарх на Сръбската православна църква.

За поста имаше трима кандидати, получили подкрепата на 36-тe членове на Събора - освен Порфирий и Бачкият владика Ириней и владиката на Баня Лука Ефрем. Името на Порфирий беше изтеглено от Евангелието от монаха Матей.

Изборът на патриарха бе огласен с камбанен звън от храма на Свети Сава и Съборната църква в Белград.

Съборът тази година бе свикан няколко месеца предсрочно заради избора на нов патриарх след смъртта на главата на Сръбската православна църква патриарх Ириней, който почина от COVID-19 през ноември миналата година.

За пръв път изборът на патриарх се извърши извън сградата на Патриаршията, в храма Свети Сава, и за пръв път част от владиците бяха настанени в хотел, а други - в монашеските килии на Патриаршията.

Кой е новият патриарх на Сърбия?

Порфирий е роден през 1961 г. в Бечей със светското име Първослав.

През 1985 става монах в манастира Високи Дечани в Косово. Завършил е Православния богословски факултет в Белград през 1986 г., а по-късно защитава докторат в богословския факултет в Атина. След това се премества в манастира Свети Архангели в Ковил, където е избран за игумен.

"Станах монах, защото търсех в църквата това, което наистина предлага и заради което съществуваме на този свят, защото Бог не е нито хърватин, нито сърбин, нито немец - той е любов", каза по-рано Порфирий.

В манастира Ковил той се посвещава на излекуването на млади хора от зависимости и обителта се превръща в духовно убежище за млади интелектуалци, артисти, рок музиканти главно от Белград и Нови Сад.

През 2005 г. Порфирий организира терапевтична общност "Земя на живите", която е призната за най-успешния проект за лечение на наркомания и в момента има над 100 обитатели в лагерите в цяла Сърбия.

През 2010 г. Съборът му възлага да формира свещеническата служба в сръбската армия. 

От юли 2014 г. е Загребско-люблянски митрополит. При назначението си казва, че поема новата длъжност без предразсъдъци и с отворено сърце към всички граждани на Словения и Хърватия.