Медицински експерти ще разследват "мистериозна заразна болест", която вече е отнела живота на петима души в Танзания, съобщиха властите, пише „Африка нюз“.

Болестта е открита при „седем души със симптоми като треска, повръщане, кървене и бъбречна недостатъчност“, се казва в изявление на здравното министерство. Медицински експерти са изпратени в региона Кагера, граничещ с Уганда, за да разследват болестта.

„Взети са проби от пациентите и починалите, за да се установи източникът и видът на болестта“, се казва в изявление. Има призив населението да запази спокойствие.

Случаят идва след епидемията от ебола в Уганда, която продължи почти четири месеца и доведе до смъртта на 55 души. Уганда обяви края на епидемията през януари. Миналата година Танзания установи огнище на лептоспироза, или „болест на плъховете“, от която загинаха трима души в югоизточния регион Линди.

Това бактериално заболяване, предавано на хората от някои бозайници, се разпространява чрез вода или храна, замърсени с урината на заразени животни.

Подобни епидемии не са новост в Танзания. През юли миналата година в района на Линди беше установено заболяване, чиито симптоми включваха кръвотечение от носа, треска, главоболие и умора.