За първи път са записани звуци от Марс. Изпрати ги марсоходът на НАСА заедно с видеокадри от драматичното кацане на Червената планета.

Кадрите от кацането са заснети от три камери, разположени на корпуса на апарата. Малко по-късно е записан и звук, който в микрофоните наподобява лек повей на вятър.

Снимка: btvnovinite.bg

Марс е планетата от Слънчевата система, която предизвиква най-голям интерес поради догадките, че някога там е имало условия на живот.

Освен марсохода "Пърсивиърънс", от 2012 г. на Червената планета работи още един американски апарат – "Кюриосити". Преди него НАСА успя да изпрати още два, които вече не функционират.

Досега единствено Съединените щати са успявали да изпратят мисия на Марс. През лятото на миналата година Китай и Обединените арабски емирства също изстреляха сонди към планетата. Те все още са в орбита около нея в търсене на подходящ момент за кацане.

„Пърси“, както го наричат неговите създатели, е най-високотехнологичната станция, изпращана на Марс. Кацането в кратера Йезеро беше заснето от три камери с висока разделителна способност. Те оставят в историята спиращи дъха кадри от приближаването към повърхността, отварянето на парашута и самото стъпване на планетата.

Учените от НАСА за първи път ще изследват и шумовете на Червената планета.

"Пърсивиърънс" разполага с богат набор инструменти за вземане на проби от почвата, 2 микрофона и 19 камери, с които ще се търси отговор на въпросите – има ли условия за живот на Марс и може ли там да стъпи човешки крак.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!