Пореден неуспешен опит за компромис между държавите-членки на Европейския съюз около шестия пакет санкции срещу Русия. Днес в Брюксел и министрите на външните работи на 27-те не намериха решение. В разговорите се включи и украинският външен министър Дмитро Кулеба.

Вече 12 дни минаха откакто ЕК предложи шестия пакет от санкции. Той е най-тежкия до този момент заради мярката, която предвижда спирането на руския нефт, затова е и най-спорен. Докато преговорите продължават Брюксел категорично отказва да коментира кои страни блокират и какво може да им се предложи в замяна. 

Неофициално се знае, че Унгария отказва да приеме сроковете за отказ от руски нефт и иска солидна финансова подкрепа, каквато обаче други държави не желаят да й дадат. 

За първи път в среща на външните министри на 27-те участват и колегите им от Западните Балкани, силно засегнати също от икономическите последици от войната в Украйна.

„Разбираме особеностите на изискванията на някои страни-членки. Всички опитваме да останем в един фронт срещу Русия. И ще успеем“, заяви Жозеп Борел, Върховен представител на ЕС.

Още миналата седмица Унгария поиска среща със съседните й страни от ЕС, преди да даде съгласие за спиране на руски нефт. Тя обаче се бави. Така че, всички възможности за момента остават отворени. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!