На грандиозна церемония в Южна Корея папа Франциск обяви за блажени 124-ма южнокорейски католици, загинали в името на вярата през XVIII и XIX век. Събитието събра над един милион души в столицата Сеул.

Тромпети отекнаха и се разнесоха ръкопляскания след като папата произнесе латинските ритуални думи за беатификацията (обявяване за блажен) на богослужение на открито. Обявяването за блажен е последната стъпка преди издигане в светец.

„Техният пример има да каже много на нас, които живеем в общества, в които редом до огромно богатство тихо нараства ужасяваща бедност, където викът на бедните рядко се чува", заяви папата в словото си.

За блажени са обявени смятаният за основател на корейския католицизъм благородник Пол Ин Джи-джун, убит през 1791 г., и 123 негови последователи. Католицизмът на Корейския полуостров не е бил въведен от западни мисионери, като на други места, а от светски интелектуалци, които са се запознали с християнството чрез ученията на йезуитите в съседен Китай. Корейските католици са били подлагани на гонения почти до края на XIX век.

Католиците са около 11% от 50-милионното население на Южна Корея, но броят им непрестанно расте. През 1980 г. са били 1,3 милион, а през 2013 г. - 5,4 милиона души.

Въпреки натоварената програма - срещите с местни католически общности и посещението на център за деца с увреждания, Франциск успя да намери време за така популярните напоследък „селфита" с младежи, дошли от цяла Азия, за да видят папата на живо.

Папа Франциск в общи линии избегна чувствителни въпроси като аборта по време на визитата си в Южна Корея, предаде АП. Той каза, че църковната доктрина за святостта на живота е добре известна и вместо нея предпочита да наблегне на други аспекти от църковното учение.

Светият отец направи обаче силен, макар и мълчалив жест срещу аборта днес. Той спря да се помоли пред паметник на премахнати с аборт бебета в център, в който се полагат грижи за хора със сериозни генетични заболявания, каквито често са използвани да се оправдае абортът.

Франциск сведе глава пред монумента - градина с обикновени бели дървени кръстове - и разговаря с активист против абортите без ръце и без крака. Той прекара час с десетки корейци в неравностойно положение, които живеят в центъра, основан от свещеник през 70-те години. В него се полагат грижи за деца и възрастни, изоставени от семействата си.
Франциск помилва и прегърна всеки един от хората, живеещи там. Жена с церебрална парализа му поднесе оригами жерав, който направила с ходилата си.

Абортът в Южна Корея е забранен от 1953 г., с изключение на случаи на изнасилване, кръвосмешение и тежки генетични увреждания. Конституционният съд потвърди забраната през 2012 г.