Микробус се вряза в група пешеходци в германския град Мюнстер към 16:40 ч. местно време. По данни на регионални медии трима души са загинали, 20 са ранени, шест от които тежко.

По първоначална информация, няма данни за пострадали българи, съобщиха от българското външно министерство.

Ванът е навлязъл в пешеходната зона в централната, стара част на град Мюнстер, като е ударил десетки седящи в заведения хора.

Веднага след удара шофьорът на камиона се е самоубил пред погледите на пешеходците.

Полицията проверява дали камионът е бил пълен с взрвивове, но към момента такива не са открити.

Центърът е отцепен от полиция, там кръжат и хеликоптери.

Точното място на инцидента се нарича „Kийпенкерл” и е част от историческия район на града, любим на туристите и местните хора. Обичайно там има много пешеходци и велосипедисти.

Мюнстер е провинциално градче в Северозападна Германия, провинция Северен Рейн-Вестфалия. Днес е първият пролетен ден и навън е имало хиляди хора. Има и открит пазар в града, така че тълпата е била голяма.

В Мюнстер има и много студенти, голяма част от тях – българи.

Към 20.30 ч Министерството на външните работи на Република България не разполага с информация за загинали или пострадали български граждани в Мюнстер.

Генералният консул на България във Франкфурт на Майн г-н Стефан Димитров е в непрекъснат контакт с ръководството на полицията на град Мюнстер. Съдействие оказва и почетният консул на България в Мюнстер Вернер Йостмайер. Местните власти информират, че районът е отцепен, съобщиха от министреството.

Български граждани, които желаят да получат информация или да подадат сигнал за техни близки, могат да го направят на дежурните телефони на посолството в Берлин: +49 30 201 0922; +49 176 122 99 190 и на генералното ни консулство във Франкфурт на Майн: +49 69 509 278 13 10, както и на телефонът на Ситуационния център на МВнР: +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56.

Снимка: Туитър

Кафенетата около мястото на удара са били опразнени от хора незабавно от полицията, разказаха очевидци. Те са били помолени веднага да напуснат заведенията и дори не са успели да си платят сметките.

Снимка: Туитър

На мястото има линейки и пожарни. Полицията помоли гражданите да избягват мястото.

Инцидентът става точно година след подобно нападение в Стокхолм. На днешния ден през 2017 г. ислямист от Узбекистан прегази петима души с камион и рани други 15.