Група от 16 мигранти прерязаха тази сутрин оградата от бодлива тел на границата между Унгария и Сърбия и влязоха в еврочленката. Веднага след това унгарската полиция ги задържа. Това са първите лица, срещу които ще бъдат приложени новите закони за нарушаване на държавната граница.

Унгарската държавна телевизия М1 съобщи, че групата е прерязала телената ограда недалеч от граничния пункт Рьоске-Хоргош, след което преминали на унгарска територия.

Задържаните са деветима сирийци и седем афганистанци, като сред тях има жени и деца.

Снимка: Reuters

Новият унгарски закон за държавната граница, който влезе в сила от полунощ, предвижда до три години затвор за тези, които преминат нелегално границата.

Самата граница е и физически затворена, тъй като след вдигането на оградата бе затворен и последният път, използван от мигрантите - ж.п. линията Суботица-Сегедин, на която вчера следобед бе поставен вагон с бодлива тел.

Промените включват и участието на армията в защита на държавните граници, както и ускорена процедура за предоставяне на убежище.

На граничния пункт Хоргош 2 от сръбска страна тази сутрин са се събрали голям брой мигранти, които искат да влязат в Унгария. Голяма част от тях пренощуваха в палатки в района. Мигранти продължават да пристигат на групи на пункта.

Междувременно унгарската полиция съобщи, че е задържала рекорден брой имигранти, опитващи се незаконно да преминат границата – повече от 9300 хиляди души.

„За незаконно пресичане на границата са задържани 9380 души”, се казва в изявление. Полицията е започнала дело срещу пет лица „за фалшификация”, а други 13 са задържани по подозрение за незаконно транспортиране на хора.