Лозар, работил в лозето си в района на Бела Крайна, на границата с Хърватия, е бил нападнат в сряда от четирима мигранти, които го вързали и хвърлили в багажника на колата му, която после откраднали, за да отидат в Италия.

Колата бе намерена изоставена близо до италианската граница, а собственикът й бе открит затворен в багажника.

Мъжът не е пострадал. Словенецът успял да се обади на семейството си вечерта към 18 часа, като им разказал, че е бил отвлечен.

Трима от четиримата заподозрени на възраст между 18 и 25 години, граждани на Мароко и Алжир, бяха арестувани от италианската полиция и предадени на словенските власти.

Тази проява на агресия веднага беше осъдена от лидера на дясната опозиция - бившия премиер Янез Янша, който заяви, че "правителството очевидно не контролира положението с мигрантите".

Лявоцентристкият премиер Марян Шарец осъди използването на отвличането на лозаря като политически инструмент. Ние знаем, че европейските избори наближават и че някои партии обичат да използват тази тематика, посочи той в съобщение.

Според портала Сиол.нет, цитиран от БТА, който пръв съобщи за инцидента, контролът на словенско-хърватската граница вече е засилен и в него се е включила и армията.

Словения е първата страна от Шенгенското пространство, в която влизат мигрантите, идващи от Хърватия. Словения е регистрирала официално от началото на годината 3 022 влизания на нелегални мигранти на нейна територия, като цифрата се е увеличила двойно за една година. Голямото мнозинство от мигрантите преминават през страната, за да достигнат до Италия.