Трима каналджии от български произход са задържани снощи при акцията срещу нелегални мигранти в село Янтра. И тримата са от района на Велико Търново.

В горнооряховското село бяха задържани 26 нелегални мигранти. Намерението им е било да стигнат до Франция. Самите те не се знаели, че се намират в България.

В землището на село Янтра те са били в продължение на два дни, а вчера полицаите успяват да ги задържат, когато каналджиите са превозвали една малка част от тях. Те са били извозвани с автомобил с чужда регистрация. Останалите се открити скрити в близкото дере.

Заловените мигранти са извозени на два пъти на групи от по 13 човека до различни бежански центрове в страната. Рано тази сутрин те бяха натоварени в осигурения им от военните автобус и напуснаха районното прегледани, профилактирани и нахранени. 

Снимка: БГНЕС

Самите те твърдят, че са от Афганистан, но дали това е така все още не е ясно, защото не разполагат с документи за самоличност.

Не е ясно също колко от тях са непълнолетни. Част от тях са казали, че са под 18 години, но това не е доказано с документи.

До полицейската обсада на село Янтра се стигна след сигнал на „Гранична полиция”, час и половина продължи полицейската операция.