На фона на безредиците във Вашингтон, победа за Демократическата партия, която спечели контрол над Сената и Конгреса в Съединените щати. Рафаел Уарнок и Джон Озоф спечелиха на балотажа в Джорджия.

В щата се проведе ключов вот за две сенаторски места. Именно от него зависи коя партия ще има превес в Сената и как ще управлява следващия американски президент.

Демократите ще поемат контрола над Сената, Конгреса и Белия дом за първи път от 2009 година насам, посочват световните медии.

Според данни от местните власти около 4 милиона жители на Джорджия са гласували на балотажа. Това се случи, след като на изборите през ноември нито един от кандидатите не достигна 50% подкрепа, която да им осигури сенаторското място.

Какво означава победата в Джорджия?

След резултатите от щата Републиканци и Демократи имат по 50 места в Сената. Това е в полза на демократическата партия, тъй като бъдещият вице-президент на Щатите Камала Харис ще председателства в Сената и нейният вот ще бъде решаващ при гласуванията.

Това дава огромна преднина на администрацията на Джо Байдън.

Победата в Джорджия ще навреди и на настоящия президент Доналд Тръмп. Обикновено при победа на Демократите в Белия дом, Републиканците запазват предимство в Сената. Джорджия, макар сега да бележи победа за Байдън, традиционно е консервативен щат.