„Знам как се чувствате. Знам, че сте наранени. Имахме избори, които бяха откраднати. Но трябва да се приберете, трябва да бъде възстановен реда и мира. Трябва да уважаваме служителите на реда, не искам никой да бъде наранен. Изборите бяха фалшифицирани, но не играйте в тяхната игра. Трябва да имаме мир“.
Това заяви Доналд Тръмп в специално обръщение към своите привърженици, които щурмуваха Капитолия.

Изказването на Тръмп идва само половин час след като новоизбраният президент Джо Байдън го призова да направи телевизионно обръщение и да се оттегли.

Дотук се стигна, след като привърженици на Тръмп щурмуваха сградата на Конгреса на САЩ, за да осуетят обявяването на избора на Джо Байдън за нов президент. Заседанието беше прекратено, а сградата на Капитолия затворена.

Жена е в критично състояние, след като е била простреляна при размириците, съобщава Си Ен Ен.

Лидерите на демократите в двете камари на Конгреса настояха президентът Доналд Тръмп да разпореди на привържениците си да напуснат Капитолия.

По-късно официалните профили на Доналд Тръмп във "Фейсбук" и "Туитър" бяха блокирани и обръщението му свалено. Социалните мрежи предприеха тази стъпка след многобройни призиви от политически фигури и обикновени граждани.