Германският канцлер Ангела Меркел свиква тази сряда кризисна среща по въпросите на ваксинирането срещу коронавируса в страната, съобщава вестник "Билд".

Причината е критиката от страна на нейния съпартиец и министър на здравеопазването Йенс Шпан относно темповете на ваксинацията.

На срещата вероятно ще се обсъждат начините за увеличаване на производството на ваксини и за целта канцлерството иска да бъде създадена специална работна група, в която ще влизат Шпан, министърът на икономиката Петер Алтмайер, вицеканцлерът и министър на финансите Олаф Шолц, а също и ръководителката на канцеларията на Меркел - Хелга Браун.

Германски медии и политици критикуват темповете на ваксиниране срещу коронавируса в Германия са по-ниски от очакваното. Сега в страната е ваксинирано по-малко от 0,5 процента от населението.

Федералната република получи до края на 2020 г. над 1,3 милиона дози от ваксината на "Бионтех" и "Пфайзер" и в началото на настоящата година е запланирана доставката на още 4 милиона дози.

Правителството иска да получи за населението на страната, което е около 83 милиона души, и десетки милиони дози от ваксините на други компании като "Модерна", "АстраЗенека", "КюрВак", "Джонсън и Джонсън".

Същевременно този вторник Меркел проведе видеоконферетна среща с ръководителите на германските провинции, на която се обсъди удължаване на частичния локдаун, който е в сила в Германия от средата на декември. 

Беше взето решение Германия да затваря регионите, които са огнища на коронавирус. Жителите ще могат да се движат в радиус до 15 километра извън населено място.