Не е вярно, че гърците не са работливи, а германците са скръндзи, заяви днес пред гимназисти от професионално училище в Берлин германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от Франс прес.

"Когато беше кризата с еврото, едно много трудно изпитание според мен, винаги съм се противопоставяла да се твърдят ей така разни неща от рода на: "Ами да, знаем ги какви са българите и гърците". Никога не бива да се говори така", обясни Меркел пред учениците от професионалната гимназия "Рьонтген", много от които от имигрантски семейства, най-вече турски.

"Германците са толкова различни едни от други, турците също са толкова различни едни от други. Ако взема да твърдя, че "гърците не са много работливи, а германците по природа са работливи, но са стиснати" - и двете твърдения са неверни", подчерта канцлерът, която участва в дебат с ученици по случай Деня на Европейския съюз, учреден по нейна инициатива, за да засили познанията и интереса на младежите към Европа.

"Навсякъде могат да се срещнат щедри или стиснати хора. Не бива никога да се правят обобщения, така наистина може да се открие разнообразието в Европа", посочи Меркел.

Възприемана в страната си като яростна защитничка на германските интереси в ЕС, на което се дължи и голямата ѝ популярност, самата Ангела Меркел беше критикувана през май 2011 година, по време на дълговата криза в еврозоната, заради неправилни обобщения за южните европейски страни.

Тогава тя предложи в страни като Гърция, Испания и Португалия хората да не се пенсионират по-рано, отколкото в Германия, така че всички да полагат еднакви усилия. Меркел каза това на митинг на своя Християндемократически съюз (ХДС), като допълни, че "не може да имаме единна валута и някои да имат големи отпуски, а други - съвсем малки".

Думите ѝ предизвикаха критики в цяла Европа, дори в Германия, като много медии дори доказаха, че хората в страните от Южна Европа не работят по-малко от германците и нямат по-големи отпуски от тях. В същото време нежеланието на Берлин да отпуска финансова помощ на изпадналите в криза страни породи клишета от рода на "стиснатите германци".

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!