Година след опита за преврат в Турция един от най-ярките критици на политиката на турския президент Реджеп Ердоган – писателката Мелтем Йълмаз, разказа пред bTV как живеят и как се борят хората от опозицията.

Мелтем Йълмаз е доказателство, че за истинската смелост се ражда в трудни времена. Журналист, работил в опозиционния вестник "Джумхюриет".

След опит да бъде убит бившият главен редактор на вестника Джан Дюндар живее в Европа, настоящият главен редактор беше арестуван преди два месеца. 32-годишната журналистка не пести критиките си към управляващите в родината си, казва, че няма какво да губи и продължава да работи в опозиционни медии.
„Когато излезе моят роман и бях в България за неговото представяне, читателите също ми задаваха този въпрос. Аз работя в лява медия откакто се помня. Затова този процес не е нещо ново за нас, ние сме длъжни да бъдем смели. Спрямо ляво настроените хора винаги имаше натиск”, разказва Йълмаз.

Казва, че се среща с колегите си "Джумхуриет", някои са били задържани и пуснати, други все още са в ареста.

„И с течение на времето вярата на хората в правосъдието намалява. Следователно, те сега се намират в период, в който са загубили надежда, защото въпреки че инициираният от Кълъчдароглу Поход на справедливостта е силно аргументиран, хората са уплашени от практиките и действията на властта, които се случват напълно произволно”, казва още писателката.

Цялото интервю с Мелтем Йълмаз може да видите днес в предаването „120 минути”!