Мечка падна от първия етаж на паркинг в търговски център в румънския град Брашов, съобщи БТА, като се позова на агенция Аджерпрес. В резултат на падането животното е пострадало тежко и се е наложило да бъде евтаназирано.

Инцидентът е станал през изминалата нощ. Мечката влязла в паркинга на мол в Брашов. Екипи за намеса са следили движението му през цялото време и в нито един момент не е съществувал риск за населението, уточняват от кметството. 

Мечката открила балкон на паркинга и опитала да излезе през него, но паднала. Макар и ранена, тя изминала десетки метри преди да бъде заловена от специализирания екип. Предвид нараняванията е било взето решение за евтаназия, съобщиха представители на кметството. 

Според тях това е бил същият екземпляр, който е бил видян миналата седмица на няколко места в южната част на града. Миналата седмица друга мечка влезе в двора на къща в северната част на Брашов, а местните жители бяха предупредени да избягват зоната посредством системата RO-ALERT.

В Румъния живее най-голямата популация от кафяви мечки в ЕС. Броят им не е актуализиран от 2013 г., но се смята, че над 6000 екземпляра живеят в 30 от общо 42 окръга на страната. Случаите на нападения не са рядкост, а в много планински и горски райони на Румъния местното население от години настоява да се реши проблемът с мечките.

През 2021 г. правителството прие спешна наредба, която регламентира начините за намеса в ситуации, при които мечки достигнат населените места. Отстрел се предвижда, само ако има опасност за хората и тяхното имущество.