Двама души са загинали след предполагаемо нападение от мечка гризли в канадския национален парк „Банф“, съобщиха официални лица, пиш Си Ен Ен.

Националният парк „Банф“ е популярна атракция за туристите, известен с живописните си тюркоазени води. Той е дом на стотици животински видове, включително мечки гризли, вълци, лосове и др.

Сигналът за трагедията с две жертви е подаден около 20 ч. в петък, след като специално устройство показва нападение от мечки. В предупреждението се казва, че инцидентът е станал в района на долината на река Ред Диър в парка, който се намира в канадските Скалисти планини.

Незабавно в мобилизиран екип за реагиране при нападение от диви животни. Метеорологичните условия по това време обаче не позволяват използването на хеликоптер и екипът за реагиране пътува по тъмно до мястото на инцидента.

Там спасителите откриват две тела и агресивна мечка гризли. Служители на парковете на Канада са евтаназирали мечката от съображения за сигурност.

Смъртоносното предполагаемо нападение на гризли в Канада се случва само няколко седмици, след като в Монтана беше евтаназирана мечка гризли, свързана със смъртта на жена през юли близо до Уест Йелоустоун. Тогава мечката и малкото ѝ нахлуват в къща през прозореца и взимат контейнер с кучешка храна.

През 2020 г. същата мечка е ранила човек близо до държавния парк „Хенриз Лейк“ в Айдахо. Мече е заловено и е откарано в рехабилитационния център за диви животни, преди да бъде прехвърлено в зоологическа градина, съобщиха служителите.

Миналия месец част от националната гора Къстър-Галатин край Биг Скай, Монтана, беше затворена, след като човек беше нападнат от мечка гризли по време на лов.