Мечка нападна жена в района на Белица. Рано сутринта група гъбари навлиза дълбоко в гората. Малко по-късно един от тях чува женски писъци и вижда ранена жена на земята.

Жената е нападната от мечка. „В момента, в който влизат в гората, явно мечката е била много близко до пътя и е атакувала една от жените. Те са били 4 човека с две деца. Благодарение на това, че останалите хора са се развикали и мечката я е оставила жената”, каза кметът на Белица Радослав Ревански.

Снимка: Ирина Жерева

Жената е с дълбоки рани, но без опасност за живота.

„За първи път виждам рани от мечка, личи си, че са доста сериозни. Борила се е с мечката и мъжът й също й е помогнал”, каза д-р Станислав Георгиев.

Хората от групата са в шок. Нападението става в близост до Парка за танцуващи мечки над Белица.

„Обикновено в България кафявата мечка прави всичко възможно да избегне всякакъв досег с хора. В случая говорим за изцяло проблемна мечка. Всяка година забелязваме в региона, и не само в региона, следи от мечки. Знаят се къде са. Дори и преди един месец, пак имахме мечка, която минаваше близко до Парка”, коментира Димитър Иванов, директор на Парка за танцуващи мечки.

Ловци ни показват снимки на мечката.

„Тя често е обикаляла тука около Парка, даже е стигала до самата ограда. На моменти нападала кошовете, явно търси храна, но днес вече за съжаление имаме нападение над човек”, каза кметът на Белица.

Районът около нападението е отцепен.