Мъж оцеля, след като мечка гризли го преследва една седмица в Аляска. По щастлива случайност хеликоптер прелита над заслон, в който пострадалият се е скрил, и го спасява.

Животното напада и влачи мъжа няколко метра до близкия водоем, като разкъсва крака и областта около гръдни му кош. Местността, в която се случва инцидентът, е пуста и няма кой да помогне на 60-годишния турист, пише Би Би Си.

Той обаче успява да се откопчи от смъртоносната хватка и стига до заслон, в който се скрива. Мечката се оказва упорита и напада постройката, която се намира на 70 км от град Ном.

Мъжът я сплашва с изстрел с пистолета си и се барикадира, като не мигва цяла седмица от страх, че животното ще се върне.  

През това време успява да напише SOS на покрива на заслона. Щастлива случайност отклонява пътя на хеликоптер и той прелита над колибата, в която раненият се бори за живота си.

Като чул звука на хеликоптер, възрастният мъж изскочил от заслона и започнал да вика за помощ.

Вестник New York Times сравнява историята с филма, в който героят на Леонардо ди Каприо също бяга от мечка.

Името на пострадалия не се съобщава, но животът му е вън от опасност.

"Почти никога не сме срещали хора в тази пустош и бяхме много изненадани", казва вторият пилот на хеликоптера, лейтенант Хамак, който пръв забелязва бедстващия мъж.

Според него това е било чиста случайност, тъй като хеликоптерът се отклонил на километър от курса, за да избегне гъста облачност.

Вертолетът е излетял от Коцебуе до Номе, за да закара експерти до океана, където да преброят мъртвите китове, моржове и тюлени.

Според местните много рядко се случва една и съща мечка да напада два пъти един човек или да го преследва. Обикновено животните странят от хората.

От 2000 г. насам при инциденти с гризли в Аляска са загинали 10 души, а 68 са били ранени.