Все повече американци се отказват от американското си гражданство заради агресивния закон за облагане на данъците им, констатират експерти, цитирани от АФП.

Шест европейски страни, вкл. Швейцария, се съгласиха да съдействат за прилагането на приетия през 2010 г. американски закон за спазване на облагането на доходите в чужбина (FATCA), който изисква от банките в тези страни да докладват на данъчните в Щатите за всички авоари на американски граждани у тях.

Според експерти на теория законът е насочен към откриване на заможните американци, които крият парите си зад граница, но на практика не е съвсем така. Зад граница живеят между 4 и 7 млн. американци. Според специалистите тези хора не дължат нито цент на САЩ, но въпреки това те трябва да попълват всяка година данъчни декларации пред американските власти.

САЩ са единствената страна в света, освен Еритрея, която събира данъци въз основа на поданство, а не на местожителство. Поради притеснение да не попаднат под ударите на FATCA, банките направо започват да гонят американските си клиенти.

През 2012 г. най-голямата швейцарска банка UBS изпрати писмо до всички свои американски клиенти, с което поиска да й докажат, че са изпълнили ангажиментите си към данъчните в Америка. Ако ли не, най-учтиво ги помоли да си търсят друг трезор.