В Киргизстан отвличането на жени, които да бъдат принудително омъжени, далеч не е обичай от миналото, а суровата реалност. В началото на април страната беше разтърсена от трагедия, свързана с тази традиция. В столицата Бишкек трима мъже отвличат 27-годишната Айзада Канатбекова и по-късно тя е открита задушена в същата кола, в която е била натикана посред бял ден в центъра на града.

Случилото се разгневи част от населението на страната, стотици хора се събраха пред Министерството на вътрешните работи в четвъртък, протестирайки срещу предполагаемото бездействие на полицията, въпреки многото улики по случая, пише „Ал Джазира”.

В социалните мрежи изтекоха кадри от охранителна камера, заснела отвличането. Те показват как тримата мъже завличат младата жена насила в тяхната кола посред бял ден и пред очите на минувачите. Никой не прави нищо, сякаш това, което се случва пред тях е съвсем нормална част от ежедневието в бившата съветска република.

Полицията обаче не е успяла да проследи превозното средство. Два дни по-късно тялото на момичето е намерено в изоставената кола. Полицията съобщава, че  в превозното средство е открит и трупът на предполагаемия убиец, който е починал от прободни рани, като най-вероятната версия е, че се е самоубил, пише Би Би Си.

Семейството на Айзада обяснява пред разследващите, че познава мъжа, тъй като и преди е търсил контакт с нея, а те няколко пъти са го молили да я остави намира. Майка ѝ заяви, че полицията се е смеела на молбата ѝ за помощ след отвличането и ѝ е казала, че скоро ще танцува на сватбата на дъщеря си, допълва в свой материал организацията „Хюмън Райтс Уотч”.

Единият от заподозрените съучастници е задържан, а другият се издирва.

Всеки пети брак в Киргизстан се случва след отвличане на жена

Незаконното отвличане на жени за брак е широко разпространено в азиатската страна. Мнозина смятат, че краденето на булки е древна традиция в Киргизстан, но според историците то е станало популярно едва преди няколко десетилетия.

През  2013 г. насилствените бракове чрез отвличания са обявени за незаконни през, но присъдите са рядкост и жените често не желаят да съобщят за това, защото се страхуват. Данните на ООН сочат, че всеки пети брак в Киргизстан се случва след отвличане на жена, а годишно в страната се похищават между 10 000 - 15 000 момичета, цитира Би Би Си.

Родители и роднини притискат младите мъже в Киргизстан да се оженят и, след като навършат определена, възраст да отведат млада жена или момиче в дома си и да я накарат да напишат писмо за съгласие за брак. За много, особено за тези от бедни семейства, отвличането на булки е най-евтиният и бърз начин за намиране на съпруга. Между „традицията” и беззаконието правата и волята на жените сякаш нямат никакво значение.

Масови протести за масови промени

За да изразят недоволството и гнева си от поредния случай на отвличане на булка в Киргизстан, над 500 души се събраха на протест в четвъртък и поискаха оставката на министъра на вътрешните работи. Част от присъстващите са носели плакати с надписи: „Кой ще отговори за убийството на Айзада?“ и „Кой все още смята, че убийството е традиция?".

"Невъзможно е да бъдем тихи и да наблюдаваме насилието, което нашите жени, нямащи никакви права, трябва да търпят", коментира местната журналистка Махинур Ниязова пред агенция "Франс Прес".

Снимка: Ройтерс

Премиерът Улугбек Шарипов призова протестиращите да "имат търпение", докато полицията разследва, а президентът Садир Джапаров изрази съболезнования във „Фейсбук” и определи смъртта на Канатбекова като „трагедия и болка не само за нейното семейство, но и за цялата държава“.

„Инцидентът трябва да бъде "последното отвличане на булка в историята", пише още в поста си държавният глава.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!