Все повече момиченца на възраст 10 години или по-малки са омъжвани насила в Иран, заяви Комитетът на ООН по правата на децата и изрази съжаление, че в страната се толерират сексуални отношения с 9-годишни момиченца, предаде Франс прес.

Комитетът, който следи промените в състоянието на правата на децата във всички страни по света, заявява в последния си доклад за Иран, че е "силно притеснен от информация, съобщаваща за нарастване на броя на момиченца на 10 години или по-малки, които са подложени на принудителни бракове с много по-възрастни мъже". За това са виновни законите и политиките, които действат в тази страна и дискриминират момичетата, според Комитета на ООН по правата на децата.

Той порица Иран за това, че позволява сексуални отношения с 9-годишни момиченца и затова, че в страната не са криминализирани различни форми на сексуални злоупотреби срещу деца. Експертите изразиха и силно безпокойство от факта, че иранският Граждански кодекс задължава жените и момичетата да задоволяват сексуалните нужди на съпрузите си по всяко време и навсякъде, което оправдава сексуалното насилие и изнасилването в семейството.

Комитетът призова Иран да повиши до 16 години възрастта, на която може да се даде съгласие за сексуални отношения. Освен това Комитетът на ООН призова иранските власти да установят 18-годишна минимална възраст за сключване на брак и да криминализират изнасилването в семейството.

Снимка: iStock

Комитетът подложи на критики и приложението на смъртно наказание срещу непълнолетни престъпници. "В Иран са били екзекутирани малък брой деца", заяви пред медиите един от експертите на комитета, Бернар Гасто от Монако.

В доклада на Комитета се изразява възмущение и от различните форми на насилие, изтезания и друго жестоко отношение, налагани на деца, обвинени в извършването на определени престъпления. Комитетът осъжда и лошото отношение, включително електрошокове и принудителното "лечение" с лекарства и хормони, на което са подложени децата, смятани за лесбийки, гейове, бисексуални или транссексуални.

Въпреки че гениталното осакатяване при жените противоречи на закона, тази практика се запазва в няколко региона, включително Кюрдистан и Западен Азербайджан, предупреди Комитетът на ООН по правата на децата.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!