Смъртта на тъмнокож мъж в щата Минеаполис доведе до масови протести на граждани и уволнения на местни полицаи, пише Си Ен Ен.

Видеоклип, публикуван в социалните мрежи, показва ареста на 46-годишният Джордж Флойд, който е подложен на нечовешко отношение от двама полицаи.

Какво се е случило?

Униформените реагирали на сигнал до 911 за мъж, който се опитва да използва подправени документи в магазин. Те бързо се отзовали на адреса, където заварили Джордж Флойд в интоксикирано състояние в автомобила си.

Според официалните полицейски изявления полицаите извадили Флойд от автомобила, но той оказал съпротива. Мъжът бил арестуван и му били поставени белезници, след което бил свален на земята.

На клипа Флойд е прикован на земята, като един от полицаите затиска врата му с коляно. Многократно по време на видеото се чува как мъжът моли униформения да отмести коляното си, защото не може да диша и вратът го боли.

На клипа се чуват гласовете и на преминаващи хора, които умоляват полицаите да пуснат мъжа. В 9-минутното видео ясно се вижда кога Флойд изпада в безсъзнание и спира да се движи.

Поради чувствителния характер на кадрите няма да ви покажем оригиналния видеоклип.

Снимка: Reuters

Отново от полицейските изявления става ясно, че униформените разбрали, че Флойд наистина изпитва някакво неразположение и униформените повикали линейка на място. Малко след това мъжът починал в местна болница.

Видеоклипът обиколи социалните мрежи за едно денонощие, като предизвика масово недоволство сред населението на Минеаполис.

Снимка: Reuters

Реакцията

След като ФБР започва разследване на реакцията на местната полиция в ситуацията и дали тази схватка е довела до смъртта на Джордж Флойд, властите освобождават четирима полицаи, които имат отношение към случая, двама от които са участвали.

Кметът на Минеаполис излезе с официално изявление, че твърдо подкрепя действията на полицейското ръководство по повод уволнението.

„Всички гледахме видеото на ужасяващата смърт на Джордж Флойд и как свидетели на случилото се умоляват полицаите да го пуснат. Това нехуманно отношение коства живота на човек, който беше задържан от полицията във връзка с не-насилствени обвинения“, написа адвокатът по човешки права Бенджамин Кръмп в „Туитър“.

Снимка: Reuters

Губернаторът на Минесота Тим Уолц определи действията като ужасяващи. „Призлява ми от липсата на каквато и да е човечност в това ужасяващо видео“, написа в „Туитър“.

Смъртта на Джордж Флойд предизвика и остра обществена реакция. Почти веднага хиляди протестиращи изпълниха улиците на Минеаполис, за да искат възмездие за смъртта на чернокожия мъж.

Много от тях носеха маски с надпис „Не мога да дишам“, визирайки последните думи на прикования към земята Флойд.

Протестиращите бяха разпръснати със сълзотворен газ и димки от полицията.

Подобни сцени не се виждат за първи път на територията на Съединените щати. През 2015 г. смъртта на чернокож мъж в ареста доведе до масови протести в Балтимор, а през 2014 г. полицай причини смъртта на чернокож мъж в Ню Йорк и отново предизвика остра обществена реакция.