Нова буря на недоволство започна в САЩ заради причинена смърт на афроамериканец от полицай. В Ню Йорк избухнаха спонтанни протести, полицията арестува десетки хора. Както и при случая от Фъргюсън, бял полицай уби чернокож мъж при арест.

Съдебен състав реши обвинения на полицая да не се повдигат. Министерството на правосъдието обаче започна разследване по случая.

29-годишният полицай Дейвид Панталео се опитал да задържи 43-годишния цветнокож Ерик Гарнър, заподозрян в незаконна търговия с цигари. Заподозреният оказал съпротива и полицаят му приложил задушаваща хватка, за да го накара да легне на земята.

Чернокожият мъж обаче страдал от астма и това предизвикало смъртта му. В записа се чува Гарнър да вика многократно: „Не мога да дишам!”

Инцидентът е заснет от очевидци. На видеото се вижда, че Гарнър е бил невъоръжен и не е представлявал заплаха за няколкото полицаи, от които е бил заобиколен. Случаят е от юли.

Реакцията сега на отказа на съдебния състав за процес срещу полицая беше бурна. Демонстрации имаше в невралгичните точки на Ню Йорк - Централната гара, „Харлем”, „Таймс скуеър”, „Юниън скуеър”, „Стейтън айлънд”.

Кметът на Ню Йорк Бил де Блазио призова гражданите към спокойствие след решението на съда да не повдига обвинения. „Надявам се, че недоволните от решението на журито ще изразят своето мнение мирно. Насилието и безредиците не са правилният път”, заяви де Блазио. Той каза още, че полицията в Ню Йорк продължава своето разследване на инцидента.

Президентът на САЩ Барак Обама реагира на оневиняването на белия полицай, като заяви, че случаят подчертава усещането на много афроамериканци, че полицията и правосъдието работят срещу тях.

Той отказа да навлезе в детайли, но както направи при случая със смъртта на чернокож тийнейджър във Фъргюсън, Обама говори за кризата на доверие. „Когато някой в тази страна не е третиран като равен пред закона, това е проблем и моята задача като президент е да го разреша”, каза държавният глава.

Главният прокурор на САЩ Ерик Холдър обяви, че започва федерално разследване за потенциално нарушение на гражданските права при смъртта на Ерик Гарнър. Той обеща независимо, но справедливо и бързо разследване на смъртта на мъжа и апелира към протестиращите да запазят спокойствие.

Прокурорът призна, че смъртта на 43-годишния Гарнър и 18-годишния Браун са част от един по-мащабен проблем относно прилагането на закона. „Това не е само проблем на Ню Йорк или на Фъргюсън”, каза той.