Еврозоната има нужда от общ бюджет, за да се увеличат инвестициите, а Германия трябва да бъде подготвена да направи повече в Европа, евентуално като увеличи финансовия си принос за блока. Това заяви днес Мартин Шулц, който е кандидат на германските социалдемократи за канцлер на Германия. 

"Германия е велика страна. Германия обаче може да направи повече," посочи Шулц в представения днес документ, представляващ плана му за модерна Германия и по-добра Европа в десет точки. 

Шулц, който е бивш председател на Европейския парламент, заяви, че страните извън еврозоната не трябва да могат да налагат вето върху по-нататъшната интеграция на единния европейски валутен съюз, а на тези, които пренебрегват солидарността по важни въпроси трябва да им бъдат наложени финансови санкции. 

Шулц се надява да победи германския канцлер Ангела Меркел на изборите на 24 септември, но левоцентристката Германска социалдемократическа партия (ГСДП), която е част от управляващата коалиция, започна да изостава в проучванията на общественото мнение, след като бе набрала скорост при номинацията на Шулц през януари.