„В последните години не направихме достатъчно за предотвратяването на злоупотребите. Поемаме нашата част от отговорността – беше грешка, извинявам се”, заяви шефът на „Фейсбук” Марк Зукърбърг, който прие да се яви в Европейския парламент и да бъде изслушан от депутатите.

Извинението му беше по повод на скандала с „Кембридж аналитика”, довел до злоупотребата с политическа цел на лични данни на близо 90 млн. потребители на социалната мрежа, сред които почти 3 млн. европейци.

„Готов съм да направим значителни инвестиции – увеличаваме до края на годината двойно служителите по сигурността. Това винаги ще бъде по-важно за нас от максималната печалба”, добави той.

Зукърбърг съобщи, че хиляди свързани с „Фейсбук” приложения са били проверени и над 200 са били забранени.

„През 2016 г. не успяхме да оценим руската намеса в изборите в САЩ, следяхме за фишинг и вируси, не бяхме достатъчно готови за съгласувани подвеждаща дезинформация”, посочи той.

Зукърбърг добави, че е премахната възможността сайтове за фалшиви новини да получават реклами и така се обезсмисля икономическото им съществуване.

Шефът на социалната мрежа обеща до края на годината „Фейсбук” да разкрие още 3000 работни места в ЕС, като така общият брой ще достигне 10 хиляди.

Той отбеляза още, че заради неговата дейност европейците, а и много хора по света, са имали връзка със своите близки при последните терористични удари.

Всяка година се извинявате за нещо, миналата година се извинихте два пъти, а тази – вече три, а още годината не е преполовила”, обърна се към него Ги Верхофстат от АЛДЕ.

„Имаме голям проблем и той не е решен. Трябва да си зададете въпроса с какво ще бъдете запомнен – като Стив Джобс и Бил Гейтс, които обогатиха света, или гений, създал цифрово чудовище, разрушило нашите общества, добави Верхофстат.

Габриеле Цимер (Европейска обединена левица) изрази съмнения, че бизнес моделът на „Фейсбук” може да бъде променен и да се върне до платформа за общуване.

В ЕП Зукърбърг беше посрещнат лично от председателя му Антонио Таяни. Двамата разговаряха сами около половин час. Веднага след това започна изслушването пред шефовете на парламентарните групи.

Преди месец Марк Зукърбърг отклони поканата на евродепутатите. Някои от най-влиятелните от тях обаче наложиха сериозен натиск за тази среща.

Днес тя става факт точно три дни преди да влезе в сила новият европейски регламент за защита на личните данни (GDPR). Той цели да даде на потребителите повече контрол върху личните им данни, включително и в интернет. Предвидени са големи глоби за компании, които не се съобразяват с него.

Изслушването започна в 19 ч. българско време и се предава на живо във „Фейсбук”.