Почти 3 милиона европейски граждани вероятно са засегнати от скандала "Кеймбридж Аналитика" и предоствените от "Фейсбук" лични данни. Изпълнителният директор на "Фейсбук" Марк Зукърбърг отклони поканата да участва в днешния дебат в европарламента в Страсбург. Какви мерки за защита на личните данни предлагат евродепутатите?

Десетки пъти днес в пленарна зала се каза: Настоявам Марк Зуърберг да дойде тук пред нас и да отговори на въпросите ни. Евродепутатите очевидно продължават да се надяват той да го направи. Изпълнителният директор на „Фейсбук” обаче е заявил, че е доста ангажиран в момента и не пристигна в Страсбург. В негово отсъствие евродепутатите се възмущаваха и дискутираха помежду си.

Да се промени икономическият модел, да се разбие монопола на „Фейсбук”, да се наложат огромни санкции. Така звучаха днес изказванията на европейските депутати, някои от които се питаха щеше ли да има брекзит, ако не е имало манипулации с фалшиви новини.

„Действията на „Фейсбук” и „Кеймбридж Аналитика” могат да окажат пряко въздействие върху демократичните процеси. Проучваме всички възможности да се използват лични данни като разменна монета и предлагаме помощ на тези почти 3 милиона граждани, които са жертва на скандала”, заяви Вера Йоурова, еврокомисар за правосъдие, потребители и равенство.

„Нека да използваме възмущението си, за да подчертаем кои са фундаментите на нашето общество”, коментира Моника Панайотова.

Санкциите за злоупотреба с лични данни са адекватни, смятат евродепутатите.

„Те достигат до 4% от годишния оборот на дадената компания, която нарушава регламента. Може да се стигне до стотици милиони санкции и това е, мисля, достатъчно възпиращ механизъм”, заяви евродепутатът Емил Радев.

Новите правила за опазването на личните данни влизат в сила на 25 май.

Ако шефът на „Фейсбук” е любопитен какво биха го попитали евродепутатите, днешният дебат няма да му помогне, защото никой не каза какво би му казал, ако се озове срещу него.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!