Марин льо Пен, дългогодишен лидер на крайнодясната партия „Национален сбор“ и кандидат за президент, застава пред съда в Париж по обвинения в злоупотреба с европейски парламентарни средства, предаде Би Би Си.

Повече от 20 други високопоставени лица в партията също са изправени пред същите обвинения.

Те са обвинени, че са наемали асистенти, които са работили по партийни въпроси, а не за Европейския парламент, който им е плащал.

Ако Льо Пен бъде призната за виновна, тя може да бъде осъдена на глоби и лишаване от свобода, както и да бъде обявена за лишена от правото да се кандидатира за поста си за период до 10 години, което ще засегне президентските ѝ амбиции.

Тя отрича да е извършила нарушение, а говорителят на партията заяви, че „ще докажем, че няма система за присвояване на пари от ЕС“.

 

„Ще докажем, че е възможно да бъдеш асистент на европейски депутат и да се включиш в живота на „Национален сбор“, каза той пред френските медии в на 30 септември.

За системата на предполагаемите фалшиви работни места стана ясно за първи път през 2015 г. и обхващаше договори на парламентарни сътрудници между 2004 и 2016 г.

Прокурорите твърдят, че едно от лицата, наети като парламентарен сътрудник, всъщност е работило като бодигард на Льо Пен и нейния баща.

Прокурорите имат за цел да възстановят повече от 3 млн. евро.

Партията на Льо Пен вече изплати 1 млн. евро, което според нея не е признание за вина.

Очаква се процесът да продължи близо два месеца.