Русия осъди „Плана за победа“, представен от украинския президент Володимир Зеленски, като заяви, че той се опитва да вкара НАТО в пряк конфликт с Москва, съобщи Ройтерс.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви пред репортери, че планът, който Зеленски представи пред своя парламент, ще доведе до катастрофа за украинския народ.

„Той тласка НАТО към пряк конфликт с нашата страна“, каза Захарова и добави, че Зеленски не може да разчита на западните си партньори.

„Мога просто да кажа на Зеленски, ако той не е наясно с това... Партньорите на киевския режим вече показаха как виждат Украйна в архитектурата на сигурността: те виждат Украйна в ковчег, а украинските граждани - също в гроб“, заяви говорителката на руското външно министерство.

В речта си Зеленски призова съюзниците си да предприемат спешни стъпки за подкрепа на Киев в несигурен момент в опит да се сложи край на конфликта с Русия през следващата година.

Русия отдавна обвинява Запада, че използва Украйна, за да води марионетна война срещу Москва.

Съединените щати и техните съюзници от НАТО твърдят, че помагат на Украйна да се защити от неоправдано заграбване на земя в колониален стил.

 

Захарова припомни предупреждението на руския президент от миналия месец, че Западът ще воюва директно с Русия, ако позволи на Украйна да нанесе удари дълбоко навътре в Русия с доставяните от Запада ракети с голям обсег.

Тогава Владимир Путин предупреди, че при такъв сценарий Москва ще бъде принудена да предприеме неуточнени „подходящи мерки“.

Мария Захарова каза още, че Володимир Зеленски е знаел „много добре“ до какво ще доведат призивите му към НАТО.

По-рано в сряда Кремъл заяви, че е твърде рано да се коментира подробно планът на Зеленски, но че Киев трябва да „изтрезнее“ и да осъзнае безсмислието на политиката, която води.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK