Киев оценява решението на страната ни да отмени забраната за внос на украинско зърно. Tова каза вицепремиерът и външен министър Мария Габриел след среща с президента Володимир Зеленски на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Габриел участва на среща заедно с президентите на Украйна Зеленски, на Румъния Йоханис и с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Основната тема на разговорите е функционирането на Плана за действие, регулиращ вноса на селскостопански продукти от Украйна.

По думите на Габриел Фон дер Лайен е приветствала решението на България и Румъния да не продължават забраната си за внос на украинско зърно.

Вицепремиерът Мария Габриел отговори на критиките на президента Румен Радев за политиката на правителството за присъединяването ни към Шенген. По-рано тази седмица президентът обвини управляващите, че нямат политика за премахване на ветото на Австрия и Нидерландия срещу членството ни.

„Докато има диалог, докато се говори открито и текат обсъждания, не мисля, че такъв тип обвинения биха били основателни. Това, което бих искала да видя, е този диалог да продължи. Имаме няколко ситуации, в които прибързано се обвинява в забавяне. Всъщност се оказва, че до такава степен искаме да бъдат изчистени вижданията, да сме сигурни, че се гледа в една посока, че това, което се прави, не е за месец или за два и си заслужава да се отнеме малко повече време“, посочи Мария Габриел.

„От първия ден България заклейми агресията на Русия срещу Украйна. Всеки ден от тази война застрашава международния мир и сигурност и вече се е превърнала във война на изтощение, която изправя пред предизвикателство социалното и икономическото развитие в света. Развитието на събитията показва опасна тенденция на ескалация и риск от разпространяване на конфликта в Черно море и засягане на съседните на Украйна държави“, коментира Румен Радев.

Днес президентът и вицепремиерът Габриел се срещат с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш.