Малала Юсуфзай, която талибаните се опитаха да убият в Пакистан, завърши гимназия във Великобритания и с въодушевление очаква да започне университетското си следване, предаде Франс прес.

През 2012 г. 14-годишната тогава Малала беше простреляна в главата и рамото в нападението над училищния ѝ автобус в долината Суат в Пакистан, насочено срещу нея заради борбата ѝ за правото на момичетата да ходят на училище.

Оттогава тя се превърна в символ на защитата на правото на образование на жените и получи Нобеловата награда за мир през 2014 г.

„Днес е последният ми ден в училище и първият ми в „Туитър”, написа вчера 19-годишната девойка в акаунта си, който вече има близо 400 хил. последователи.

Малала завърши средното си образование в гимназия в Бирмингам, втория по големина британски град, където намери убежище със семейството си.

Напускането на училище ѝ оставя „сладко-горчив привкус”, сподели тя в поредица от туитове.

„Въодушевена съм за моето бъдеще, но зная, че милиони момичета по света не посещават училище и може би никога няма да имат възможността да завършат образованието си”, добави тя.

През март Малала, която се представи блестящо в гимназията, сподели, че е кандидатствала за следване на философия, политология и икономика в Оксфордския университет.

Сега тя чака резултатите от матурите си, преди да пристъпи към следването си в университета.