Франция отдаде почит на обезглавения учител Самюел Пати. На церемонията в Париж в негова памет президентът Макрон го нарече „олицетворение на френската република“. Преподавателят беше убит миналия петък от 18-годишен младеж от чеченско семейство, получило политическо убежище във Франция. 

На церемонията в параклиса на Сорбоната, символ на светското образование и науката, Макрон се зарече Франция да продължи да защитава свободата, която е отстоявал учителят.

„Самюел Пати в петък се превърна в олицетворение на нашата република. На нашата воля да изтрием тероризма, да изгоним ислямистите. Да живеем като общност на свободни граждани в нашата страна. Ислямистите искат нашето бъдеще, но заради скромни герои като Самюел Пати те няма да ни го отнемат никога“, каза френският президент.

Макрон подчертава, че борбата срещу ислямизма не бива да заклеймява обикновените френски мюсюлмани, но някои мюсюлмански активисти твърдят, че фокусирането върху този въпрос на президента центрист, както и на някои консервативни и крайнодесни опозиционни партии дава точно такъв резултат.