Продължават реакциите в цял свят след смъртта на Христо Явашев – Кристо. Париж реагира особено емоционално и продължава да се готви за опаковането на един от символите си – Триумфалната арка.

Снимка: Getty Images
Когато се взема решение за изложба в Париж на Кристо и Жан-Клод, идва и предложението за външна инсталация. "Тук бих направил само едно – да опаковам Триумфалната арка“, отговоря Кристо. Проектът е от далечната 1962-ра година, но е отлаган многократно.

В средата на март в Центъра за модерно изкуство „Помпиду“, изложбата на Кристо и Жан-Клод е подредена и чака откриване. В този момент обаче се налага карантината заради коронавируса и до днес никой не я е видял. Изложбата разказва за парижкия период на артистите, чиято любов започва именно там.

Снимка: Getty Images

На 1 юли първите ценители ще могат да видят основополагащи проекти на Кристо и Жан-Клод от края на 50-те и началото на 60-те години на миналия век. Изложени са и скиците за опаковането на най-стария мост в Париж – „Пон ньоф“ през 1985 г.

Френският президент Еманюел Макрон не крие възторга си от творчеството на Кристо: „Той притежаваше лудостта на величието и гения на прекрасното. На кръстопътя на изобразителното изкуство, скулптурата и архитектурата, неговите величествени произведения превръщаха сгради и пейзажи по света в поетични събития“, сподели държавният глава.

Снимка: btvnovinite.bg

Коронавирусът наложи поредната промяна. Посмъртно, мечтата на Кристо за опаковане на Триумфалната арка ще се сбъдне на 18 септември догодина.