Британският премиер Тереза Мей и президентите на САЩ и Франция, Доналд Тръмп и Еманюел Макрон, са се обединили около мнението, че ударите по Сирия, които техните страни нанесоха през изминалата нощ, са били успешни. Това съобщи говорител на Мей в изявление, цитирано от ДПА.

Британската министър-председателка е обсъдила в отделни телефонни разговори с Тръмп и Макрон военната операция за намаляване на капацитета на Сирия в областта на химическите оръжия и предотвратяване на тяхната употреба. Тереза Мей приветства подкрепата, получена от други световни лидери.

Операцията имаше още за цел да "защити глобалните правила и да изпрати ясен сигнал, че употребата на химически оръжия никога не може да стане нещо нормално", пише още в изявлението.

Макрон e "приветствал отличната координация" със Съединените щати и Великобритания, които заедно с Франция нанесоха през изминалата нощ удари по цели в Сирия в отговор на предполагаемата химическа атака преди седмица.

"Сега (Съветът за сигурност на ООН) трябва да вземе отново инициативата (за Сирия) в политически, химически и хуманитарен план", призова той, цитиран от БТА.

По-рано френският постоянен представител в ООН Франсоа Дьолатр съобщи, че страната му скоро ще внесе заедно с американските и британските си партньори проект за резолюция на Съвета за сигурност за излизане от "сирийската задънена улица".

Според френски дипломатически източник текстът предвижда създаване на механизъм за разследване на химически атаки, благоприятстване на неограничен хуманитарен достъп и придаване на нова динамика на мирния процес в Женева.