Дълги нощни и същевременно неуспешни преговори в Брюксел по номинациите за бъдещ председател на Европейската комисия. Нито един кандидат не събира достатъчна подкрепа. Предстои извънреден съвет на 30-ти юни.

Тогава задължително трябва да бъде постигнат компромис, защото изборът на председател на Европейската комисия ще определи избора и на лидери на останалите институции. Гласуването на председател на парламента е на 2-ри юли.

Френският президент Еманюел Макрон "отписа" като метод за избиране на председател на ЕК системата "шпиценкандидат", която изисква основните политически семейства в ЕС да изберат свой кандидат.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск "установи, че няма категорично мнозинство, с блокиращи малцинства или повече (гласове) за кандидати, излъчени по системата шпиценкандидат, като цяло, така че системата не бе сметната за валидна", каза Макрон.

С това кандидатите на Европейската народна партия Манфред Вебер, на социалистите Франс Тимерманс и на либералите Маргрете Вестагер - окончателно отпаднаха като претенденти за председател на ЕК.

Макрон каза, че му се иска до 30 юни европейските лидери да се споразумеят за екип, в който има баланс между мъже и жени и на географски принцип, както и компетентност на най-високо равнище в света, в който Европа трябва да има силен глас. Той обаче не назова име.

Париж би искал за председател на ЕК французина Мишел Барние, който представлява ЕС в преговорите за брекзит, отбелязва АФП.