Номинациите за ръководните постове на основните европейски институции разделят европейските лидери на  два лагера. Възможно е дори те да не стигнат до компромис на срещата си, която започна този следобед.

Най-важният пост в Съюза – председател на ЕК – е причината за разделението на два лагера, обединени съответно около Германия и около Франция. От този избор зависят останалите водещи постове – на Съвета, на парламента, на ЦЕБ, на отговарящ за външните отношения.

Наддаването е между Изток и Запад, между политическите сили, между отделните нации, дори и между отделните институции на Съюза.

И германският канцлер Ангела Меркел, и френският президент Еманюел Макрон пристигнаха рано в Брюксел, за да засилят подкрепата за лагера, който всеки от тях създаде. 

Досега първият твърдо подкрепяше водещия кандидат на ЕНП Манфред Вебер. Тази кандидатура обаче явно няма подкрепа не само сред лидерите, но и в европарламента.
 
„Имаме нужда от общо решение, затова за мен не е приемливо, ако Европейския съвет направи предложение, което може да не бъде подкрепено от парламента”, обяви Ангела Меркел.

Вторият лагер пресмята как да запази най-важния пост в Комисията, без да губи много от разпределението на силите за останалите институции.

„Има толкова много предизвикателства пред нас. Залозите са много. Световната геополитика се променя в момента. Идеята за коалиции и прогрес трябва да ръководят Европа”, отбеляза Еманюел Макрон.

Компромис трябва да има преди 2 юли, когато започва първата сесия на европарламента с гласуване за председател. Ако не се постигне, вероятно ще има извънреден Съвет.

Целта на евролидерите е да са крачка пред европарламента и да го накарат той да се съобразява с техния избор за председател на Комисията.