В Брюксел започва среща на европейските държавни и правителствени ръководители, които ще опитат да постигнат компромис за това кой да ръководи институциите на Съюза през следващите 5 години.

Най-важният пост – председател на Европейската комисия, предизвиква и най-остри сблъсъци. За момента позициите на лагера, обединен около Германия и този – около Франция, остават крайно противоположни.

Първите поддържат кандидата на ЕНП Манфред Вебер, вторите твърдят, че системата с шпиценкандидатите изобщо не отговаря на днешна Европа.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск  продължава консултациите си с лидерите до последния момент, в опит да открие кандидати, които да събират мнозинството от гласовете им.

Ако решаването на този въпрос буксува днес, това неофициално блокира номинациите за останалите ръководни постове в институциите, а на втори юли Европарламентът трябва да си избере председател.

По-рано днес лидерите ще обсъждат стратегическите теми за следващите 5 години, както и многогодишната финансова рамка. Във външнополитически план ще се говори за ситуацията в Украйна и за удължаване на санкциите срещу Русия.

Започването на преговори за разширяване с Република Северна Македония и Албания обаче отпадна от дневния ред на този Съвет и остава вероятно за октомври.