След края на изборите започва нова битка за управлението на Евросъюза. Този път залогът са ключовите позиции в институциите – председател на Европейската комисия, на Европейския съвет, на Европейския парламент, на централноевропейската банка. Кандидатурите за тези позиции ще бъдат акцентът на срещата на държавните и правителствени ръководители в Брюксел. 

Събранието започва в 19.00 ч. българско време. Основната тема за държавните и правителствени ръководители ще е кой ще заеме поста председател на ЕК. От предишните европейски избори насам съществува т.нар. система с водещи кандидати на отделните политически сили. Така, през 2014 г., Жан-Клод Юнкер, който бе кандидатът на най-голямата политическа сила ЕНП, пое председателството ЕК.

Ситуацията в момента обаче е далеч по-деликатна. Нито една партия не получи мнозинство на евроизборите. ЕНП, въпреки че остава начело, загуби депутатски места след вота в неделя. Все пак, ако гласът на европейските избиратели  е определящ, кандидатът на ЕНП би трябвало да е фаворит за поста на Юнкер.

Няколко държавни и правителствени ръководители обаче са сериозни негови противници. Основният сред тях е френският президент Еманюел Макрон, който е особено активен в последните часове. След среща с португалския и испанския премиер и разговор с германския канцлер, днес той ще разговаря и с лидерите на Вишеградската четворка. 

Не е тайна, че Макрон иска да наложи свой кандидат – по-консесусна фигура, с по-голяма подкрепа сред центристите и левицата е Европейския парламент. Известно е също, че неофициално тази фигура е главният преговарящ за брекзит Мишел Барние.