Македонският президент Стево Пендаровски ще се срещне с представители на нерегистрираната българска партия ОМО „Илинден Пирин“, потвърдиха за bTV от кабинета на държавния глава.

Дата и тема на срещата не се уточняват, но разговорите са по покана на политическата сила. В началото на седмицата на КСНС управляващи и опозиция в България дадоха ясно да се разбере, че Северна Македония ще започне да преговаря за членство в ЕС едва когато има конкретни резултати по спорните двустранни теми и се спре дискриминацията на македонските българи.

БГНЕС цитира изпратено по-рано писмо от ОМО „Илинден“ и ОМО „Илинден Пирин“ до Пендаровски.

„Съществуването на македонците от двете страни на границата е необходимият мост между двете държави и народите в тях. Тази наша позиция не се приема от властите в Република България, където ние нямаме никаква възможност за развитие и представителство. Властите в България демонстрират ефикасна комуникация със самоопределящите се като етнически българи в РСМ, което за нас е достойно и е пример, но за нас е неразбираемо отношението към самите нас. Според нас принципът на реципрочност ще бъде добър знак за равноправност между българския и македонския народ“, пишат те.

На двете организации беше отказана регистрация от българските съдилища. През 2004 г. Конституционният съд обяви ОМО за антиконституционна формация. Последваха ред дела в Страсбург, които бяха спечелени от ОМО „Илинден“.