Майката на руския опозиционен лидер Алексей Навални посети гроба му ден след погребението му, съобщава АФП и припомня, че хиляди руснаци рискуваха да бъдат арестувани, но все пак отидоха да се простят с него.

Алексей Навални – най-яростният критик на президента Владимир Путин през последното десетилетие, почина в арктическа затворническа колония миналия месец, където излежаваше 19-годишна присъда по обвинения в „екстремизъм“.

Майка му Людмила Навалная посети гроба му в Борисовското гробище в южната част на Москва. Тя беше придружавана от Алла Абросимова – майката на Юлия Навалная, уточнява още АФП.

Юлия Навалная, двете деца на двойката и братът на Алексей Навални живеят в чужбина и не присъстваха на погребението, защото имаше опасност да бъдат арестувани заради противопоставянето им на Владимир Путин.

Междувременно обаче Юлия Навалная обеща да продължи работата на съпруга си и каза, че „Путин е убил 47-годишния ѝ мъж“.

Журналистите на АФП видяха малка група от опечалени да полагат цветя на гроба му и продължително полицейско присъствие на гробището.

„Реших да дойда, защото искам да почета паметта на този човек. За мен той се превърна в символ на постоянството“, каза един от посетителите пред репортер на агенция Ройтерс.

А друг млад мъж твърди, че Навални му е отворил очите за съществуващата диктатура в Русия. „Следях внимателно всичките му разследвания, показах ги на приятелите си“, каза той пред агенция Ройтерс.