В личните карти в Нидерландия вече няма да се посочва полът на притежателя ѝ, съобщи нидерландското правителство, цитирано от БТА. То се надява по този начин документите да съответстват на идентичността на лицата, които не се самоопределят нито като мъже, нито като жени.

"Ненужната регистрация на пола" трябва да бъде избягвана, заяви в парламента в Хага нидерландският министър на образованието Ингрид ван Енгелсховен.

От практични съображения, промяната няма да влезе в сила преди 2024 - 2025 г. След това ще бъдат въведени нови лични карти, в които графата "пол" просто ще бъде изпусната. Засега, обаче, това няма да важи за паспортите, защото те се изработват по правила на Европейския съюз.

Образователният министър Ван Енгелсховен, която отговаря и за еманципацията, иска освен това да премахне информацията за пола и от официалните регистри и обявите за държавни длъжности.

Това трябва да помогне на гражданите "да могат да си създадат собствена идентичност и да живеят с тази идентичност при пълна свобода и сигурност", каза още тя.

ЛГБТ организациите приветстваха решението.