Медицински работници, които са разговаряли с Би Би Си, разказват за ужасяващите методи на държание на Израел с палестински задържани от Газа. На този фон премиерът Бенямин Нетаняху обяви, че е „отвратен от сравненията на Израел с масови убийци“.

Според лекарите палестинци редовно били държани оковани за болничните легла, с вързани очи. Някои от тях умишлено били държани голи и карани да носят памперси – практика, която един медик определя като „мъчение“. Други разказват, че са били жертви на системен побой в лечебни заведения.

Един от медиците разказва как процедури в една от военните болници редовно били извършвани без упойка и обезболяващи, като по този начин пациентите палестинци изпитвали „неприемливи нива на болка“. Друг медик разказва, че на критично болни пациенти било отказвано нужното лечение умишлено.

Един от задържаните, който по-късно е освободен от израелска болница, разказва пред Би Би Си, че кракът му е трябвало да бъде ампутиран, след като системно му била отказана помощ за инфектирана рана.

Израелската армия твърди, че задържаните в лечебното заведение са третирани „внимателно и както трябва“.

Двамата медици, с които са разговаряли от Би Би Си, остават анонимни, за да бъдат предпазени от евентуални последици. Разказите и на двамата са публикувани в доклад от февруари, според който военните затвори и болници на Израел са станали „апарат за отмъщение“, където се нарушават човешките права.

Сигналите са фокусирани около военна болница, която се намира в базата Сде Теиман. Тя е организирана от израелското министерство на здравеопазването след атаката на „Хамас“ и е само за лечение на палестински затворници и задържани. От началото на войната израелските власти са арестували хиляди жители на Газа и са ги подложили на разпити в подобни бази.

Снимка: Getty Images / Reuters

На този фон израелският премиер Бенямин Нетаняху яростно критикува искането на Международния наказателен съд (МНС) да бъде издадена заповед за ареста му заради конфликта в Газа. Припомняме, че от МНС искат заповед за арест и за лидера на „Хамас“, като така на практика поставят Нетаняху и него на едно и също ниво.

Нетаняху „отрича с погнуса идеята, че демократичен Израел се сравнява с масови убийци“.

„Как смеят от МНС да сравняват Израел с „Хамас“?! Това е абсурдно и лъжливо! Това е изопачаване на истината. Прокурорите наливат масло в огъня на антисемитизма“, заяви Нетаняху в обръщение на иврит.

Снимка: Getty Images / Reuters

Оковани и измъчвани

Пациенти в болницата в Сде Теиман са били държани с вързани очи и постоянно оковани за леглата си. Войниците връзвали и четирите им крайника, категорични са няколко медицински специалисти, които са лекували пациенти там. Задържаните били карани насила да носят памперси вместо да използват тоалетна.

„Армията прави така, че пациентите да са 100% зависими от други хора. Като бебетата. Оковават те за леглото, имаш нужда от памперси, от вода – от всичко. Това е тотална дехуманизация“, коментира анестезиологът Йоел Дончин, който е работил в болницата.

Тези правила важели за абсолютно всички пациенти – дори пациентите без крака били връзвани за леглото.

Подобно ограничаване на движенията за продължителен период от време е сравнимо с мъчение, коментират медици. Причината е, че пациентите започвали да изпитват ужасни болки часове по-късно. Възможно е и дълготрайно увреждане на нервите на тялото.

Снимка: Getty Images / Reuters

Твърденията на лекарите са подкрепени от видео кадри на затворници, освободени от въпросната болница, които имат видими рани и охлузвания по крайниците. На двама от пациентите е трябвало да бъдат направени ампутации заради тежкото увреждане на крайниците им вследствие на връзването, твърди израелски вестник, но от Би Би Си не са потвърдили независимо тази ситуация.

Директорът на израелската организация за медицинска етика Йоси Уолфич е посетил болницата след появата на първите обвинения. Той заяви, че всички пациенти там имат право да бъдат лекувани без да бъдат оковавани, но сигурността на персонала е на първо място. „Терористите получават правилното медицинско лечение“, пише той в отворено писмо.

Заради обвиненията била издадена заповед задържаните да се връзват по-леко.

Снимка: Getty Images / Reuters

„Неприемливи нива на болка“

Медик, работил в болницата в Сде Теиман през октомври, разказва пред Би Би Си, че на пациентите умишлено не били давани достатъчно болкоуспокояващи, не им били прилагани и упойки по време на медицински процедури.

Според разказа му високопоставен лекар в лечебното заведение категорично отказалда постави обезболяващо на възрастен пациент по време на процедура, при която трябвало да отворят отново рана от скорошна ампутация.

Разказва и за случай, при който пациент се събудил от упойката по време на операция, но умишлено не му била поставена нова.