Беларуският президент Александър Лукашенко заяви, че страната му е готова да приеме на своя територия руски ядрени оръжия, ако НАТО реши да премести американските атомни бомби от Германия в Източна Европа, предаде Асошиейтед прес.

В интервю за Дмитрий Кисельов, шефа на руската държавна медийна група "Россия сегодня", на въпрос за възможността американските атомни бомби да бъдат преместени в Източна Европа, ако новото германско правителство не желае повече тези оръжия да бъдат в Германия, Лукашенко отговори, че ще предложи на руския президент Владимир Путин да върне обратно в Беларус ядрените оръжия, изтеглени оттам след разпадането на Съветския съюз през 1991 г.

"Ще предложа на Путин да върне ядрените оръжия в Беларус", каза беларуският президент.

Той не уточни какъв тип оръжия е готова да приеме страната му, а заяви, че тя ще приеме тези, които са "най-ефективни". Беларуският лидер добави, че страната му грижливо е запазила необходимата военна инфраструктура от съветско време.

По-рано този месец генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че западният военен алианс ще трябва да обмисли предислокация на ядрените оръжия на изток, ако новото германско правителство промени политиката на страната си по въпроса.

В интервюто Лукашенко за пръв заяви, че признава Кримския полуостров за част от Русия, и обяви, че възнамерява скоро да го посети. Москва анексира Крим от Украйна през 2014 г., ход, който Западът смята за незаконен.

Лукашенко направи тези изказвания в момент, когато пое курс към укрепване на връзките с Русия, неговия най-голям съюзник и благодетел, на фона на напрежението със Запада заради непризнатото си преизбиране миналата година и репресии срещу инакомислещите в Беларус, отбелязва Асошиейтед прес.