"Ако в Украйна се появят системи за поразяване, Русия ще отговори по същия начин." Това каза руският президент Владимир Путин на инвестиционния форум в Москва.

Той изрази надежда, че здравият разум ще надделее от всички страни, но иска НАТО да е наясно с притесненията на Русия за собствената й сигурност, свързани с Украйна.

Путин каза, че разширяването на военната инфраструктура на НАТО в Украйна е "червена линия", която той се надява, че няма да бъде прекрачена, и изрази тревога от военните учения, провеждани до руските граници.

Президентът заяви на инвестиционен форум в Москва, че Русия разработва нова хиперзвукова ракета, която се предвижда да бъде на въоръжение от началото на следващата година. 

“Работата стигна до там, че в Полша и Румъния бяха разположени противоракетни системи. И пусковите установки, които са там, Mk-41, могат да бъдат заредени с ударни системи. Но тя представлява заплаха за нас. Това е очевиден факт, очевидно нещо. Какво се случи след всички наши молби и настоявания да не го правим? Какво виждаме сега. В отговор бяхме принудени, искам да подчертая, принудени да започнем да разработваме хиперзвукови оръжия. Това е нашият отговор", каза той.

Путин заяви, че Русия ще бъде принудена да отговори, ако определените от нея "червени линии" във връзка с Украйна бъдат пресечени от НАТО.

„Ако на територията на Украйна се появят някакви нападателни системи, времето за полет до Москва ще бъде 7-10 минути, а в случай на разполагане на хиперзвуково оръжие - пет минути. Само си представете", каза Путин. "Какво ще правим при такъв сценарий? Тогава ще трябва да направим нещо подобно по посока на тези, които ни заплашват по този начин. И можем да направим това още сега."

Според него Русия има основателни опасения.

"Руската федерация също така изпитва определени тревоги от факта, че близо до нейните граници се провеждат големи учения, включително непланирани, какъвто беше случаят съвсем наскоро в Черно море, когато стратегически бомбардировачи прелетяха на 20 километра от нашата граница. Има оръжия с прецизно насочване, може да има и ядрени оръжия", каза той, цитиран от ТАСС.

Русия отхвърли предположенията, че е готова да започне нападение срещу Украйна, като заяви, че това е с цел всяване на страх, и заяви, че придвижването на войските ѝ има чисто отбранителен характер.