Президентът на Украйна Володимир Зеленски въведе нов пакет санкции срещу Русия.

Това сочат публикувани днес четири указа на държавния глава, предаде ТАСС.

Така влиза в сила решението за санкции на украинския Съвет за националната сигурност и отбрана от 15 октомври, с което се санкционират общо 140 физически и 50 юридически лица.

Голямата част от тях са свързани със септемврийските избори за Държавна дума и вота на анексирания от Русия полуостров Крим, както и гласуването на хора от сепаратистките републики в Донбас.

ТАСС посочва, че сред санкционираните организации са фирмата Group-IB - един от водещите играчи на руския пазар за кибернетична защита, собственикът на домейна REG.RU, следствен изолатор в кримския град Симферопол, корабостроителница "Море", която също се намира в Крим, както и украинските авиокомпании "Хорс", "Камус еър" и "Украинско-средиземноморски авиолинии".

По-рано Зеленски наложи лични санкции на общо 95 души - участници в изборите от Крим и членове на местните избирателни комисии. Мерките включват блокиране на активи, ограничения върху търговските операции, забрана за превози през украинска територия, забрана за изпращане на пари от Украйна в чужбина и др.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!