Беларуският президент Александър Лукашенко предупреди днес, че ще предприеме сериозни нови мерки срещу демонстрантите, протестиращи срещу оставането му на поста, който заема от 26 години.

Той освен това обвини Запада, че подстрекава вълненията в страната, предаде Асошиейтед прес.

Агенцията отбелязва, че Лукашенко се опитва да заздрави хватката си върху властта на фона на разрастващите се протести.

Беларуският президент даде да се разбере, че на опозиционните активисти, които създадоха Координационен съвет, за да преговарят за преход във властта и нови избори, може да бъдат повдигнати наказателни обвинения.

Той нареди на силите за сигурност да възстановят реда по улиците.

Европейският съюз, който проведе днес извънредна среща на върха за Беларус във виртуален формат, обяви, че не признава резултатите от президентските избори в бившата съветска република на 9 август, на които според Централната избирателна комисия Лукашенко е спечелил нов мандат, и осъди насилието срещу мирни демонстранти.

Тази вечер беларуският президент преназначи правителството в пълен състав, предаде ТАСС.

Кабинетът на премиера Роман Головченко бе формиран едва в началото на юни. Всички министри запазиха поста си, гласи указът на президента, публикуван от държавната информационна агенция БелТА.

Снимка: EPA

Няколкостотин привърженици на Лукашенко се събраха в столицата Минск въпреки дъжда. Хората носеха национални знамена в червено и зелено и плакати с надписи "Ценим мира и реда в страната!" и "Ние сме единни и непобедими!".

Позицията на президента е, че напрежението се дирижира и финансира от чужбина.

"Западните страни имат много проблеми. Вместо да клатят глава за Беларус, да обърнат внимание на проблемите във Франция, Съединените щати, Германия и така нататък", заяви той.

Привърженици на Лукашенко излязоха на митинг в подкрепа на президента.

Според Русия външен натиск ще влоши сложната ситуация в страната.

„Изборите в Беларус със сигурност не бяха перфектни и има достатъчно доказателства за това. Ръководството на страната също го признава и търси диалог с гражданите, които искат справедливост. Съветвам всички да не се месят и да провокират ескалация на напрежение“, заяви руският външен министър Сергей Лавров.

Европейската комисия обяви, че ще мобилизира 53 милиона евро в помощ на гражданското движение в Беларус.

„Изборите не бяха нито честни, нито свободни. Затова резултатите от тези избори не могат да бъдат признати“, заяви Ангела Меркел.

На извънреден Европейски съвет, евролидерите призовават за мирно прекратяване на политическата криза в Беларус.

На заседанието българският премиер е осъдил употребата на сила срещу мирно протестиращите граждани и е подкрепил налагането на санкции на отговорните лица.