„Продължаваме да следим със загриженост обстановката в Беларус след проведените на 9 август президентски избори“.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на извънредното заседание на Европейския съвет, което се проведе чрез видеоконферентна връзка.

Държавните и правителствени ръководители на ЕС обсъдиха събитията в Беларус след президентските избори, които според тях не бяха проведени по свободен и честен начин.

Борисов изтъкна, че въвеждането на санкции трябва да е насочено към отговорните за недемократичните подходи в Беларус, а не към гражданите, които минават през много трудности в този кризисен период. Конкретните измерения на санкциите предстои да бъдат обсъдени от външните министри на ЕС.

„България подкрепя цялостен преглед на отношенията на Европейския съюз с Беларус, но промяната в страната трябва да идва от нейните граждани, а не отвън“, заяви още Бойко Борисов.

Той напомни, че подкрепата, която ЕС от години оказва на Беларус, е именно в помощ на гражданското общество и за развитие демократични структури.

Борисов подчерта, че е недопустимо използването на насилие срещу мирни протестиращи и такова не трябва да бъде допускано. Той изтъкна и значението на политическия диалог с властта и с опозицията, за да се избегне по-нататъшна ескалация на напрежението.

Премиерът изрази подкрепа за предложението за изпращане в Беларус на мисия на ЕС за установяване на фактите.