Възможно ли е да заобичате паяците? Лондонският зоопарк се надява точно на това, пише агенция Ройтерс.

Много хора изпитват ужас, а други – пищят при вида им. След кратък урок за преодоляване на страха, група хора обаче напускат удовлетворени зоологическата градина.

Там са съставили специална програма за справяне с тази фобия, която беше посетена през почивните дни от десетки хора. С тях работи психолог, а след сеанса желаещите могат да докоснат косматите животинки, без да пищят от ужас.

Много хора се страхуват от паяци, но в крайната си форма арахнофобията може да бъде опустошителна. „Има лондончани, които се преместват в друго жилище, ако видят тези „гадинки“ в своето“, обяснява Дейв Кларк, който се грижи за голямото разнообразие от паяци в зоопарка.

Програмата „Приятели на паяците“ на Лондонския зоопарк помага на хората да преодолеят този страх. В течение на един следобед участниците се подлагат на хипнотерапия за коригиране на подсъзнанието и след това влизат в директен контакт с животинките.

Те преминават през нещо като тунел с буйна растителност и множество различни по големина паяци. Последният тест е да държат в ръцете си голям космат екземпляр.

Резултатите през уикенда (27 и 28 май) показаха, че голяма част от участниците реагират с въодушевление на програмата и в края на обучението са готови да оставят паяка да се разхожда в ръцете им, без да изпитват и грам притеснение от това.

Управата на зоологическата градина твърди, че програмата има 90% успеваемост.