Великобритания ще отпусне допълнително 1,6 млрд. долара военна помощ на Украйна, предаде Ройтерс.

Заявката бе направена в навечерието на видеоконферентната среща на върха на Г-7, насрочена за днес с участието на украинския президент Володимир Зеленски.

Досега правителството на премиера Борис Джонсън, който е сред най-твърдите поддръжници на Украйна в защитата ѝ срещу нашествието на Русия, е доставило на украинската армия противотанкови ракети, системи за ПВО и други оръжия.

Обявената сума от 1,3 милиарда лири, която ще бъде взета от правителствения фонд за непредвидени разходи, почти удвоява военната помощ на Лондон за Киев след 24 февруари, когато Русия нападна Украйна.

По-късно този месец Джонсън ще се срещне с представители на водещи компании от отбранителния сектор, за да обсъди увеличаването на производството с оглед на повишеното търсене заради войната в Украйна, отбеляза Ройтерс.

Германското министерство на развитието ще отпусне допълнителни 63 милиона евро за възстановяването на инфраструктура и сгради. Това заявява министърът на икономическото сътрудничество и развитието Свеня Шулце в интервю за "Билд ам зонтаг", цитирано от ДПА.

По думите ѝ е важно Германия да помага на Украйна не само с оръжия, но и да направи "по-поносим живота на украинския народ". За целта размерът на средствата по програмата за незабавна помощ за Украйна се увеличава от 122 на 185 млн. евро. Средствата ще се изразходват за възстановяването на снабдяването с питейна вода, както и на разрушени жилищни сгради, училища и детски градини.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!