Пистолети, пушки, боеприпаси - всичко може да бъде открито на Оръжейния панаир, който се проведе в Маями през уикенда, дори полуавтоматичната пушка AR-15, каквато беше използвана при нападението срещу гимназия миналата седмица, при което бяха убити 17 души.

Така започва анализ на Франс прес по темата, цитиран от БТА.

55-годишният Майк Валоун си купи такава за 600 долара, за да обогати колекцията си от огнестрелни оръжия. Той вече има петдесетина.

Когато го питат защо са му толкова, той отвръща: "Защото така съм решил. Конституцията ми дава право да ги притежавам и използвам конституционното си право."

Втората поправка на Конституцията на САЩ, датираща от 18-и век, наистина гарантира правото "на притежаване и носене на оръжие".

В сряда 19-годишният Никълъс Круз откри огън по бившите си съученици в гимназията в Паркленд, на север от Маями, и уби 17 души. Той използва AR-15, оръжие, използвано и в други масови убийства: през 2017 г. по време на концерта на открито в Лас Вегас (58 убити), в църква в Съдърланд спрингс в Тексас (25 загинали) и през 2012 г. в начално училище в Нютън, щата Кънектикът (26 загинали, 20 от които деца).

Медиите "я превръщат в инструмент на злото, но тя не прави нищо сама. Нужен е човек, който да вземе пушката, да се прицели и да стреля по някого", уверява пред АФП Майк Валоун.

След всяка стрелба се подновява дебатът между тези, които искат по-строг контрол - например създаването на единна система за проверка на съдебното и психиатрично досие преди всяка продажба на оръжие - и тези, които са против, на първо място изключително влиятелната NRA (Националната асоциация на притежателите на огнестрелни оръжия).

Но дори най-борбените активисти против оръжията са се отказали да искат промяна на свещената Втора поправка и не се чуват политически гласове за конфискуване на оръжия.

"Фокусирането на дебата върху контрола над оръжията е грешка и това няма да спре човек, който е решен да извърши престъпление", смята Валоун, повтаряйки аргумент на прооръжейното лоби.

"Имам оръжия, избрал съм да ги притежавам и нося. Но съм напълно съгласен, че не са за всеки. Трябва да има проверки за всички, както за мен в момента", казват той, докато продавачът проучва досието му на компютъра.

В САЩ за купуването на оръжие обикновено е достатъчно да имаш чисто съдебно минало. Но поддръжниците на засиления контрол смятат, че това е недостатъчно и искат да се проверяват и данни за психическото състояние купувачите. Такъв е случаят с убиеца от Паркленд, който е минал "между капките".

Стрелбата в сряда "не е нещо, свързано с огнестрелните оръжия, а проблем на психичното здраве" и младият убиец "е трябвало да бъде идентифициран в някоя база данни като човек, който има проблеми с психиката", уверява Фернандес.

Оцелелите от нападението обявиха вчера, че на 24 март ще организират голям протест във Вашингтон, с искане за по-строг контрол над оръжията. Но консервативния радио коментатор Ръш Лимбо предлага по-радикално решение: да се разреши скрито носене на оръжие в университетите и колежите, за да може да се отговори на нападение.